Nem értem én ezt a nyugdíjrendszert. Most akkor saját magam jogán kapom majd, vagy a következő nemzedék fizeti nekem?

Azért nem értem, mert eleve csak akkor és akkora mértékben vagyok "jogosult" a nyugdíjra, ha én befizettem mindig a nyugdíjjárulékot aktív dolgozói életem során. Megtalálnak minden napot (!), amikor nem fizettem, vagy nem fizettek utánam, és arra az időszakra kiesem a rendszerből, vagyis annyival tovább kell dolgoznom. Ennek skrupulózus átvizsgálására és összeszámolására minden esetben van kapacitás.

Jó, de ha így van, akkor miért nem saját jogon kapom a nyugdíjat? Amennyit befizettem, azt kapnám vissza. Tök egyszerű.

Ha viszont azok után, hogy engem részletesen átvizsgálnak, napról-napra évtizedeken keresztül, majd végül elengednek nyugdíjba, akkor miért a következő generáció fizeti a nyugdíjamat? Mi van, ha ők nem fizetnek nyugdíjjárulékot? Ja, persze, akkor én kevesebbet kapok. Miután nagy nehezen elmehettem nyugdíjba (amúgy már legalább 10 évvel később, mint az édesanyám), amit a saját befizetéseim alapján engedélyeztek vagy tagadtak meg, akkor pedig az összeg megállapításánál már a következő generáció befizetési hajlandóságának vagyok kitéve?

A magánnyugdíjat elnyomorították, nem sok választás maradt, vagy a párnacuhában gyűjtögetem a pízt, vagy öregségemre ki vagyok szolgáltatva az utánam jövő generációk befizetéseinek. Könnyű azt mondani ilyen helyzetben, hogy ja, hát ők nem fizetnek, így jártál, nem mi vagyunk a hibásak, hanem a "gyerekeid".

Ejnye, de fontosnak érzem magam az ország számára! (Csak viccelek.)

Aki érti ezt a rendszert, az szóljon!